fredag 5. juni 2009
Maaanaaa-li
onsdag 3. juni 2009
I Phom Penh
Paa grensa over til Kambodsja ble jeg tilbudt en ektemann fra Laos. Han smilte saa soett i det han stemplet passet mitt, men jeg takket pent nei for det. At de andre jentene foran meg i koeen hadde faatt akkurat samme tilbud gav meg ikke akkurat foelelsen av aa vaere spesiell nok. Det kunne jo blitt et eventyr.. Men turen ned til hovedstaden skulle vise seg aa bli eventyr nok. VIP-bussen hadde i mellomtiden forvandlet seg til en minivan og antall passasjer i bilen hadde oekt. Brutte loefter overrasker meg ikke lenger. Eller feilinformasjon som det kalles her. Ikke etter saa mange uker paa reise. Seks timers kjoering betyr som regel 8-12, VIP-buss kan vaere altfra esel til motorsykkel og highway er ganske enkelt en vei. Sjeldent dekket av asfalt. Men det er helt greit. Jeg ankom Phnom Penh sent i gaar kveld, og da satt Mari og Karoline allerede og ventet paa meg i "stua". I gaar kjoerte jeg forresten moped-tuktuk for foerste gangen. Jeg maa innroemme jeg saa mest dumt paa sjaafoeren da han stoppet og spurte om han kunne kjoere meg "hjem" igaar kveld. Der stod jeg med en latterlig stor ryggsekk paa ryggen, en hakket mindre stor sekk paa magen, en veske rundt halsen og en bok, samt solbriller i haanden. Skulle han faa meg meg og alt jeg eide til et gjestehus? Og jada. Jeg hoppet paa, litt nervoes, og minutter senere stoppet han utenfor guesthouse nr. 11, Happy Guesthouse. Og det var det virkelig. Dekorert med juletrelys, palmer, og hengekoeyer oste stedet av god stemning. At hele gjesehuset er bygget ut i innsjoeen gjoer heller ikke stedet mindre eksotisk. Rommet vaart skal jeg ikke skryte for mye av, men det har vifte, ingen smaakryp og to senger vi deler paa. Det oppfyller nok av mine krav. Og dusj og toalett paa gangen. Vi har egentlig et toalett paa rommet ogsaa, men det har verken tak eller doer saa det bruker vi ikke saa mye.. Hehe. Jeg maa le litt for meg selv naar jeg tenker paa hula vaar.
Naa sitter jeg paa en altfor fancy kafe og drikker en altfor dyr mocca, men de har gratis internett, saa jeg antar det gaar opp i opp tilslutt. De andre bestemte seg for aa ta den obligatoriske museumsrunden i dag, mens jeg sparer den til Oeystein kommer. (Bare en dag til!:D) Byen er forresten veldig sjarmerende. Fikk se en del av den paa turen fra gjestehuset like utenfor sentrumskjernen og inn til elvesiden, som regnes som midt i byen. Med alle markedene og bodene kan den minne en del om India, mens arkitekturen tydelig baerer preg av franske influenser. Menneskene jeg har moett til naa har alle vaert veldig trivelige og hjelpsomme. Paa hvert gatehjoerne staar det minst ti tuktuk-sjaafoerer villige aa ta deg hvorhen du vil. Min sjaafoer tok meg likesaa godt med seg en snartur hjem til familien sin for at jeg skulle faa hilse paa dem. En koselig kar. Senere i dag skal vi Russian Market, som foelge LP-boka er noe man boer faa med seg mens man er her. Selv om sekken min er fullpakket nok fra foer av. Jeg skal gjoere mitt beste for aa dra derfra med saa lite tull som mulig. Enn saa lenge, ha det saa bra!
mandag 1. juni 2009
I Laos
Dondet er jeg altsaa paa naa. En kjempeliten oey bare en halv time eller noe fra grensa til Kambodsja. Mari og Karoline dro i forveien til Kambodsja i gaar tidlig, saa dette er offisielt andre dag alene paa eventyr. Og det gaar helt greit. Natten er et mareritt i og med at stroemmen gaar kl 22, og hyttene vi sover i har luker i baade tak og vegger saa alskens herligheter av smaadyr kan komme og gaa som de selv oensker. I natt vaaknet jeg opp med en kakerlakk i munnen, og den var stooor! Og hanen utenfor begynte aa ule allerede halv fem i dag tidlig. Det var like foer jeg gikk imot alle prinsipper og knakk nakken paa det lille kreket, men jeg telte til ti flere ganger og sovnet tilslutt. Dagene kan jeg ikke klage paa. Maten her er like god som i resten av Laos og jeg koser meg meg aa proeve ut den ene restauranten etter den andre. Oeya er dessuten helt flat, saa perfekt for halvlange sykkelturer. Det er det jeg har gjort i dag. Rundt og rundt. Det var kjempekoselig. Og etter det ble jeg kjent med en jente fra Nederland som jeg tilbrakte ettermiddagen med. Hun reiser ogsaa alene, saa vi noet hverandres selskap i et par timer med aa utveksle reiseopplevelser fra maanedene hjemmafra. Planen naa er aa bli her til 3 juni foer ogsaa jeg forlater Laos for Kambodsja. Dit reiser jeg med en buss som kommer frem allerede samme kveld. Saa har jeg torsdagen alene i hovedstaden Phnom Phen foer Oeystein endelig kommer:D Og saa tilbringer vi de to siste ukene sammen med aa reise rundt i Kambodsja. Det kommer til aa bli saa bra og jeg overdriver ikke litt engang naar jeg sier jeg aldri har gledet meg saa mye noen gang. Tror jeg velger aa runde av her. Jeg har to timer igjen med lys i hytta, og de skal jeg utnytte saa godt jeg kan. Kanskje lade opp kameraet for eksempel. I gaar var det mobilens tur. Maa prioritere litt naa med bare fire timers stroem daglig og bare en stikkontakt..
torsdag 21. mai 2009
Fjellvandring i Chiang Mai
Etter heftig klatring opp og ned bratte skraaninger i elendig skotoey kom vi frem til dagens lunsj-camp, og ogsaa et kjempefint vannfall vi kunne bade i. Det trengte vi! Etter et par nye timer i jungelen, denne gangen med foettene godt innplastret for aa unngaa ytterligere gnagesaar, kom vi frem til elefantene. Vi skulle nemlig ri paa elefant-tuktuk. Mari, Karoline og jeg fikk dele paa pappa-elefanten, mens de andre fikk ri paa mammaen og bestefar. Baby-elefanten fikk ogsaa vaere med paa vandring, men den var saa vimsete og bare dultet inn i de andre saa den fikk ingen sitte paa. Det var hvertfall en opplevelse. Elefanter er enorme dyr! Men veldig vennlige. Definitivt noe jeg vil gjoere igjen:D Etter dette var det et par nye timers vandring foer vi ankom kveldens B&B. Ogsaa dette en stor bambushytte, bestaaende av et rom med masse tepper. Der skulle alle sammen sove i natt. Elektrisitet, neida! Nok en gang avsluttet vi dagen med et skikkelig kongemaaltid og spilte kortspill og minglet med de nye vennene vaare. Dagene gikk lynraskt, og foer vi visste ordet av det var vi kommet til slutten. Men foer det hele var over skulle vi rafte paa bambusflaater. Det var helt fantastisk! Flaatene var kanskje en meter i bredden og et par meter i lengden og elva passe stor med akkurat nok stroem til at vi bare kunne seile nedover i et bedagelig tempo. En herlig avslutning paa en helt utrolig naturopplevelse:D
I kveld forlater vi Chiang Mai og begynner vi paa den todagers lange baattruen til Laos. Nytt land og nye eventyr. Jeg er klar!
luck now LUCKNOW
Båtur på Ganges innebærer alt av Hinduismens ritualer. Ikke minst massebading, men også store oppsvumlede lik av Sadhuer som har slitt seg fra steinen de ble senket med… En greker som er med på båtturen prøver å snakke bort synet ved å rope ”lerkendal! Nå kom jeg på det, hjemmebanen til Rosenborg er lerkendal!”.
fredag 15. mai 2009
India-lengsel
torsdag 14. mai 2009
Gjenforent i Bangkok
onsdag 13. mai 2009
Vil bli frisk!
tirsdag 12. mai 2009
Thailand i mitt hjerte!
Iallfall. Vi er i Thailand. Og det er fantastisk. Nesten hele tiden. Vi har snart vært på eventyr i to uker, og det føles som om jeg kunne gjort det her for alltid.
Timene i Colombo gikk veldig smertefritt, og hellet bare fortsatte da vi ankom Bangkok. Vi ble nærmest sjokka over hvor organisert allting var. Det var skilter overalt. Og de stemte faktisk. Vi bestemte oss for å ta bussen til sentrum. Problemet var bare at vi ikke ante hvor vi ville.. Vi fant et skilt med masse stedsnavn, leste litt i bibelen, og gikk for Banglamphu. Midt i blinken. Rett til backpacker-mekka. Og det ble vi sjokkerte igjen. Folk gikk jo nærmest nakne. Små shortser, gutter uten t-skjorter. Nei, dette hadde vi ikke sett på mange måneder. Vi valgte et av mange guesthouse i LP-boka, fant det nesten med en gang, og gikk for å suge inn mer inntrykk av Bangkok. Vi kom til parallellgata. Bangkok er stort innså vi da. Den natten sovnet vi begge to før ni..
Dagene etter gikk til helgemarked og tempelkikking. Buddha er stor her, det er tilgangen på billige klær også. Og sekken min blir ikke akkurat mindre for hver dag som går. Tanken var at dette bare skulle være en holdeplass før vi skulle reise sørover til øyene på østkysten. Vi ble til søndag og reiste nedover da. Det ble 16 timer i buss og båt og ørten bytter på veien. Ingen reise jeg gleder meg å ta igjen.. Men da vi ankom Koh Tao, dykkernes paradis fikk vi igjen for den besværlige turen ned. Det var palmer, småbåter, bungalows, hvite strender og backpackere så langt øye kunne se. Karolines plan var å ta dykkersertifikat, mens jeg mest ville snorkle.
Det ble et par fantastiske dager i ro og mak på Koh Tao. Karoline er nå offisielt en ekte dykker, mens jeg fikk min rundtur rundt øya med snorkel og svømmeføtter. Og et par dager med intensiv me-time. Ganske greit etter tre måneder med heftig kollektiv-kultur.
Så gikk turen til Thailands party-øy nummer 1 før å delta på det beryktede Full Moon-party. Jeg hadde hørt nærmest ingenting om det før jeg dro dit, men ble med jevne mellomrom fortalt at det visstnok pleide å bli en uforglemmelig opplevelse av alle rundt meg. Det skal jeg ikke nekte på at det ble. Øya var fullbooket da vi kom, men vi klarte å skaffe oss en hytte in the middle of nowhere. Heldigvis var den ikke vilt overpriset heller. Der ble vi mottatt med åpne armer av et nokså slitent rockepar fra Nedeland og en gjeng herlige engelskmenn som gjorde oppholdet til en fest. Og da er det snakk om latter-fest og ikke alhokol-fest. Vi underholdt dem med å lære dem yatzi, et helt ukjent spill for engelskmannen, og hvem visste vel at et terningspill kunne ha en så sammenbindene effekt på en gjeng ukjente mennesker. Etter tre og et halvt minutt var vi brødre, søstre og venner alle sammen.
Dagen etter var det duket for den O store festen. Det ble en treningsøkt uten like. Og et minne for alltid. Sikkert så mange som 15 000 mennesker danset i takt til alt hva dj'ene hadde å tilby på en kjempestrand. Jeg har aldri vært med om liknende. For en stemning. Det var førfest på samme sted kvelden før, så jeg var litt sliten i bena etter mye dansing også da, men da vi kom oss inn i mengden forsvant alt som het trøtthet og såre føtter. Karoline, jeg og den nye familien danset og danset og danset. Helt inn i soloppgangen, og det var så vakkert. Man kan si hva man vil om slike rave-fester, men artig var det læl, og det kan jeg takke menneskene jeg var med for:D Og Kate Moss.
Morgen etter, med null timer søvn, overtrøtte som bare det, og så såre føtter at jeg knapt kunne gå, bestemte vi oss for å reise tilbake til Bangkok. Det ble 16 nye timer på buss. Men denne gangen med film! Yes, tenkte vi. Til filmen kom på. Noensinne hørt om Bevery Hills Chiuauha? (liker hunderasen så lite at jeg ikke vet hvordan jeg staver det engang). Hva tenkte de? Tror de dette var rett film å sette på der publikumet var en gjeng slitne, bakfulle ungdommer på vei fra Full Moon -party? Tror ikke majoriten var så sugne på å se en og en halv time med motehus og snakkede hunder.. Etter fem minutter ble den slått av. Takk for det. Det hadde blitt for mye for min trøtte sjel. Så satt de på Inkheart, en tusen ganger bedre film, og både energien og humøret steg igjen.
Klokka fire, midt på natt/tidlig på morgenen ble vi satt av i Bangkok sentrum igjen. Lommekjente som vi nå er fant vi veien tilbake til backpackerområdet på egenhånd. Men til liten nytte. Ingenting uten om fulle engelskmenn og horer var å se på gatene. Etter et par ulike hostels fant vi tilslutt noen som ville la oss sjekke inn klokka seks. Vi høynet standarden med å unne oss ac og nøt velfortjente timer i sengen før vi stod opp for å se litt mer av hovedstaden. Mer om det i neste blogg. Nå er Karoline sulten. Jeg er forkjøla, så matlysten er ikke helt på topp, men med nattbordet fulldekket av mediniser fra et thailandsk apotek blir jeg nok snart frisk igjen.
Vi storkoste oss så da vi leste om opplevelsene deres Emma og Cecilie. Vi ønsker dere hell og lykke videre og gleder oss til å lese mer.
søndag 10. mai 2009
Hyttetur fortsettelse
Søndag tenkte vi at vi skulle se soloppgangen fra Tiger Hill, en skikkelig turistattraksjon. Vandrer nedover fra hotellet i firetiden for å finne en taxi. Begynner såvidt å ane hva vi har gitt oss ut på når vi sitter stuet sammen som sardiner med engelskmenn i en liten bil. Trodde fortsatt ikke mine egen øyne når vi ankommer nasjonalparkens parkeringsplass som klokka fem om morgenen er et himla kaos. Jeg synes at Lonely Planet bare kunne skrevet det; soloppgang på Tiger Hill er et helvetets sirkus. Punktum. Vi så saktens sola, ellers var det overskyet så vi kunne ikke se fjellene som vi hadde håpet. Vi så også indiske turister i tusentall hyle og skrike over første glimt av ildkula over horisonten. Indiske turister bor på de fineste hotellene og er mest stæsja opp av alle man ser her, de synes vi ser litt uflidde og ekle ut. Men når de fryser er alt lov, kjøkken- og badehåndkle som turban og sjal. De ser ut som en gjeng uteliggere på luksusferie. Når sola var vell oppe ble Cecile og jeg et yndet tilskudd til familiefotografiene til en håndfull småbarnsfamilier.
I dag morges våknet jeg av at det banket på døra til rommet vårt. Da jeg stakk hodet ut ble av en eller annen grunn ikke overrasket av å finne hotelleieren (familiens overhode) i full fart opp trappa med et bredt smil. «Come see the mountains!!». Vi tumler ut av senga, finner sko og ut av at klokka er kvart over fem, før vi tasser opp på taket av Hotel Aliment. Der er det klar himmel, soloppgang og en fantastisk utsikt til Himalaya! Flere av hotellets gjester står i nattøyet, gjesper og småler over hendelsesforløpet. En mer kongelig utsikt enn det vi var vitne til i dag skal du lete lenge etter.
tirsdag 5. mai 2009
Hyttetur Darjeeling
Naar jeg kom hit sondag trodde jeg virkelig ikke at det var her jeg skulle kjope mine forste gronne converse... Faar forresten se i morgen, naar guttene kommer tilbake fra trekking, om vi skal forsoke gjenta bragden.
lørdag 2. mai 2009
Kolkata
I taxi til flyplassen i gaar kjentes det vedmodig aa reise fra byen som naa foles bemerkelsesverdig hjemme. Ble veldig godt kjent med mama Rani de siste dagene i et forlatt Raj Maison. Er ogsaa veldig rart at saa mange har reist hjem til norge, der jeg innemellom slagene kunne tenkt meg aa vare i eksamensperioden. Men for vi hadde kommet oss halvveis til Chennai steg folelsen av at jeg kan ikke forlate dette landet enda. Turen gaar videre til Siliguri i natt foer vi valser videre med Darjeeling som destinasjon.
Haaper alt gaar bra med dere, Helene og Karoline!! Gleder med til aa faa oppdateringer fra Thailand.
onsdag 29. april 2009
En natt i Colombo..
tirsdag 28. april 2009
Indiske menn og morgengymnastikk
mandag 27. april 2009
Bye bye party/pyton-Pondi!
lørdag 18. april 2009
gira og litt trist.
men i hodet mitt er det også mange tanker om reisen som venter. Hvis man drar til Andaman.. tar man fly da, som alle andre normale mennesker? Eller utsetter man seg selv for å ta en båttur som kan ta alt mellom 2 og 6 dager, der alle klager på lite mat og dårlige kår? hum... Hva tror du Cecilie? Planleggingen er endelig i gang i alle fulle fall.
I morgen bærer det til Mamallapuram en liten tur. ACland og gode greier. Vil så gjerne fryse litt innemellom. Kanskje det er kaldt på båten?
fredag 10. april 2009
Og vips så hadde vi en oppgave..
Nå er jeg bare ekstremt stolt, og det må det få lov til å være, syns jeg. Middagen i kveld, ble spist hos rektor Selva i Auroville. Det var en arkitekturopplevelse jeg sent kommer til å glemme. Han hadde blant annet en gullfiskdam i stua, og åpnet hele veien opp fra plaskedammen og til verandaen, en etasje opp. Selvsagt en umulig konstruksjon hjemme i årstids-Norge, men en sånn planløsning blir vel feil også her under monsumtiden? Fint var det iallfall og utrolig koselig med en avveksling fra det intense skolefokuset de siste ukene. Nå kjenner jeg kveldens andre søvntog komme snart, så nå må jeg bare avslutte, ta en kjapp dusj og legge meg før jeg går glipp av det.. God natt! Og gratulerer med dagen, Kristin!
torsdag 9. april 2009
Fullmåne og bølgebrus.
Emma og jeg hadde dessuten fri fra gruppeoppgaveskriving i dag, og valgte derfor å utnytte dagen til litt turistgjøremål. Som å dra til indisk skredder og få kjolene hjemmeifra kopiert i spennende indiske stoffer og "låne pappesker fra postkontoret over en lengre periode".. Det var nemlig litt vanskelig å skjønne om det faktisk var et ja eller et nei på om vi fikk ta pappeskene som lå utenfor postkontoret. Jeg spurte flere ganger, men fikk den samme intetsiende hoderistinga alle gangene. Det er nemlig en kjent egenskap blant mange indere. De deler på en veldig spesiell form for hodebevelgelse som faktisk klarer å prestere å gi verken et nei eller et ja, men allikvel gi et svar.. Så vi endte opp med å ta dem, for så å liste oss fint ut derfra så usynlig man kan være med 100 handleposer og to store pappesker under armene.
I kveld har vi trent både kropp og sinn med litt yoga, og Karoline og jeg har kommet enda litt lenger i planleggingsprosessen vår i forbindelse med Thailandsturen vår neste måned. Det nærmer seg nå;) Bare litt eksamen og sånn først.
tirsdag 7. april 2009
Og lykke kommer med fly fra Norge.
Egentlig er jeg så trøtt at jeg bare hadde bestemt meg for å legge meg, men jeg havnet allikevel foran pc'en og tenkte jeg da like gjerne kunne skrive en setning eller to.
Setning nummer 1: Pizza med spinat og kanel er ingen fantastisk gastronomisk opplevelse. Det er derimot smeltet og så stivnet igjen-påskesjokolade fra Freia, og tyrkispepper! Lenge leve mammaene til Emma og Heidi. Det var som pappa så kjærlig sa det da jeg fremmet mine ønsker om en norsk påske i India: "Kom hjem, du, så skal du få så mye sjokolade du bare vil ha". Hm.. Det skal jeg huske på. Men i dag følte både Emma og jeg at vi satt i enden av regnbuen, med en påskehare på delings og en skål med lakris. Nå har jeg også feiret påske. Lykke!
Setning nummer 2: Å bryte seg inn i et gammelt fransk kolonihus er ikke så vanskelig som jeg først trodde. Det er bare å hoppe over muren. Det gikk fint det. Dørvakten vår har nemlig blitt bestefar, så da blir vi nødt å ta saken i egne hender.
mandag 6. april 2009
De som sa det var varmt i helvete har aldri vært i Pondicherry i april.
I disse oppgaveskrivetider, som er altoppslukende, er det viktig å planlegge litt. Det er nå klart at Emma og Helene på tur blir Emma og Helene på kver sin tur, etterhvert. Sånn ble det bare, ingen sure miner. Jeg og Cecilie har mange planer for hva som skal skje fra mai til slutten av juni, litt for mange foreløpig. Himalaya er et stikkord.
lørdag 4. april 2009
Vår, tid og savn
Jeg må tydeligvis ha mistet litt av tidsoppfatningen min da jeg kom hit. Kanskje for at dagene her er så like. Men samtidig intense. Bortsett fra et par graders temperatursøkning er det sjelden noen overraskelse hvordan morgendagen ser ut. Vinter, vår, høst og sommer.. Man merker ikke overgangene her som som hjemme. For meg kunne det fortsatt vært snø i hagen hjemme i Sandefjord, og brøytehauger på parkeringsplassen. Men det er april. Allerede, og det innså jeg nå nettopp. Har ikke våren kommet helt ennå, venter den like rundt hjørnet.
Det føles litt som boblen jeg har levd i nettopp sprakk...
fredag 3. april 2009
Siste forelesningsdag.
Det var først etter at jeg ankom India at jeg forstod hvor lite jeg egentlig visste om studiet av peace and conflict. I utviklingsstudier har vi terpet på ulike "utviklingsskoler", og det var ikke tvil om at strategiene for utvikling var mange. I statsvitenskap fikk jeg også pugge -ismer til den store gullmedaljen, og at det fins mange ulike syn å se på samhandlingen mellom internasjonale aktører var det heller ingen tvil om. Jeg burde forstått at fred og konfliktstudier har like mange måter å fortså verden på, og at innfallsvinkelen kan være så utrolig varierende. Universitetet i Innsbrück er tydeligvis bygget på, sammenliknet med mange andre programmer i Europa, helt nye måter å tenke og undervise på. Jeg ble frelst av Wolfgangs visdom, og skal ikke nekte på at jeg ble veldig nysgjerrig på den skolen hans i Østerrike.. Hvem vet? Men først skal jeg forsøke å lappe sammen en bachelor i et eller annet av hva jeg har holdt på med de siste to årene. Nå er det iallfall natta. Gruppemøte/frokost i morgen klokka åtte. Dette her er ikke noe feriehjem, som pappa ville sagt:)
mandag 30. mars 2009
Hot, hot, hot
Det ble ikke mange timer på øyet i natt, med andre ord. Heller ingen yoga på morgenen, men jeg tvang med opp i otta for det. Gruppeoppgaven er fortsatt førsteprioritet, samme hvor mye søvn en har i kroppen. På lørdag skal vi presentere den for resten av klassen, men vi har mye å gjøre før den tid.
Og så har vi hatt en preview av kommende måned her i dag. 38 grader. Det er mer enn hva jeg ba om før jeg kom hit. Så vi tror det er grunnen til at vi ikke sov så godt, og at jeg måtte skifte klær i løpet av dagen fordi svetten bare sildret nedover hele meg i hele dag. I dag var det deilig å dusje.
lørdag 28. mars 2009
Søndagsfølelse på en lørdag..
fredag 27. mars 2009
Helg, helg, helg!
Denne helgen blir det oppgaveskriving til den store gullmedaljen. Vi fikk tilbake førsteutkastet vårt på onsdag, med flere gode tilbakemeldinger, og nå er det bare å sette igang å fortsette skriveprosessen. Men i kveld skal vi ha trønder-fest, hva nå enn det innebærer, så det kan hende vi blir nødt til å ligge et par timer på stranda i morgen, før vi kan begynne å være produktive.. Din idé om trønder-party, Emma?
onsdag 25. mars 2009
Lys fremtid
onsdag 18. mars 2009
"Hjemme" igjen..
Da var vi "hjemme"igjen. Og det føles godt. Jeg trodde ikke jeg skulle synes det da jeg først ankom Palolem. Men etter et par dager med soling, bading i et ganske så asurblått hav og et par nye og interessante bekjentskap er jeg klar for alvoret igjen. Dagene i trehytta vår (bygd av trestokker, potetsekker og presenning), bare et par meter fra stranda, var derimot veldig bra for meg. Jeg var litt uheldig å dra på meg en magesjuke før jeg dro, noe jeg fortsatt sliter med, men mens jeg satt der i vannkanten og kjente bølgene skylle over meg så tenkte jeg at jeg var akkurat der jeg skulle være. På mandagen hadde vi en sånn "la oss gjøre alt på en dag-dag". Den innebar båttur, delfin-sightseeing, bading på "honey moon-beach", få oss henna-tatoveringer og shoppe turiststæsj, som de ikke selger så mye av i Pondi. Den innebar også Emmas første møte med kakkerlakk (krøp rundt og koste seg på tannbørsten min), og et gjensyn med en av de femti froskene vi delte hytte med. Alt i alt, et uforglemmelig eventyr. Så snart Emma og jeg blir friske nok til å bevege oss ut i områder uten toalett innenfor en radius på et par meter, tar vi fatt på skolen igjen!
Avslutningsvis vil jeg dele verdens morsomste historie med dere. Jeg fikk den på sandwich-pakka mi på flyet..
-The ultimate love story-
Meet Romeo, the bad-boy rebel and Sally, the poor, rich girl. They meet on a huge ship and instantly fall in love. Their love blossoms as they dance and sing around trees and exchange secret love letters through pigeons. But fate has a different plan. A war breaks out and separates them. The next time they meet, Sally is betrothed to an oil tycoon and bumps into Romeo, who is a dance instructor in Casablanca. They try to be friends but tempers flare between the two of them. So, they part again. One year later, Romeo is on the top of the Empire State Building when he sees a glass slipper on the floor. As he picks it up, he sees Sally standing in front of him and notices that she is missing a shoe and is without a fiancé. They both realise that they still love each other. Reunited, the lovers ride off into the sunset.
Skjebnen, altså. Får det alltid som den vil;)
torsdag 12. mars 2009
Goa, here we come!
I morgen skal vi endelig ut på eventyr igjen. Ikke det at det å bo i Pondi ikke er et eventyr i seg selv, men jeg kjenner jeg har behov for å se noe nytt nå. Kan et annet sted enn Goa friste mer? Goa er en tidligere portugisisk koloni, og kjent for sin orginale hippie-kultur, surfere og fantastiske strender. Slik beskrives Goa i Cosmo: "Det er få steder i verden du finner så mange batikk-kledde og glade mennesker som i Goa. (Slapp av, jeg lover å ikke prøve hasj eller liknende) Det er like trygt som hytta på Sørlandet - bare mye, mye kulere. Du må klype deg i armen når du ankommer Palolem (det er dit vi skal!) Drømmer du? Det asurblå havet som skyller inn mot den kritthvite og nesten uberørte stranden, er som tatt ut fra en romantisk bollywood-film. Palolem er et samlingssted for avslappede backpackere med sans for strandbål, gitarspilling og øl om kvelden."
Er det rart vi nesten besvimte da vi leste det? Dette stedet virker jo som skapt for oss. Nå blir det spennende å se om stedet lever opp til forventningene, og det får vi svar på allerede i morgen!
onsdag 11. mars 2009
Hvit gulost.
Ikke lenger laptop-løs..
Nå ligger jeg i nyoppredd seng, med et smil om munnen. Jeg skriver nemlig på min egen data. Det er som å være gjenforent med en del av meg selv. Ok, tok kanskje litt i der, men det er deilig iallfall. Og det er noe som har hengt over skuldrene mine i altfor mange dager. Da dataen først bare sovnet inn en dag ble jeg helt fra meg av fortvilelse. Så skjedde det saker som fikk det lille dataproblemet mitt til å virke som en filleting i forhold. Allikevel var det noe jeg ikke helt klarte å legge fra meg. Etter flere samtaler med data-geniet av en pappa jeg har, kom han frem til at det måtte være intern-minnet på dataen som hadde streiket. Jeg fortalte dette til rektor Selva, som da endelig hadde hørt noe fra dataselskapet. De visste ikke hva som var galt, men skulle gjøre et forsøk for et beløp opp mot en hel månedslønn. Det hadde Selva nektet og han hadde da levert inn til neste firma. Han videreførte beskjeden min fra dataeksperten i nord, og i dag fikk jeg den tilbake - med et nytt intern minne! Nå kan jeg endelig ta opp kontakten med venner og familie, og på ordentlig komme igang med gruppeprosjektet om Gandhi, som mildt sagt stresser meg litt..
Oppdatering om været: ingen nedbør til nå, men et tynt skydekke foran sola. Eller er det bare forurensing og eksos? Hadde med genser på skolen i dag, men brukte den ikke.
tirsdag 10. mars 2009
Kur for Indiafrustrasjon
Bomtur: jeg har enda ikke blitt helt fra meg av irritasjon her, noe som kan tilskrives punktene over.
Satt tre timer i buss fra Pondicherry for å gå Full Moon Walk – bare for å finne ut at fullmånen glimtet med sitt fravær. Altså, ingen barfot religiøs opplevelse på 14 km på oss. Sliten restaurant som plaster på såret. Der personalet slår ryddegutten så det synger i ørene. Rask exit. Videre, toalett i særklasse innenfor kjøkkenet- et kjøkken av type det man ikke vil se hvis man skal spise der. Albuer i røra og truser til tørk. Klarte nesten ikke tisse for jeg lo sånn.
En del antiback senere og jeg ler enda. Sjømannsprest er sendt som en engel fra Nidar og redder humøret til de mer hormonelle i gruppa. 3 timer tilbake med vissheten om gruppeoppgaven som ligger uskrevet hjemme. Test av ting-går-aldri-som-du-tror-i-India-tese. Uten unntak.
Edruelig: Morgentimene på studiesenteret var tilbake til virkeligheten for mange. Regnet pøste ned, og gjør det fortsatt i skrivende stund. Det regner ikke i India i mars. .. ser man det. Sko viser seg å være laget av papir. Det var likevel noe magisk med å sitte under tak å se på regnvått palmeparadis. Har også lært at motorsykkel og paraply er en godkjent kombinasjon. På fredag drar jeg og Helene til Goa med Ane Hedvig og Hanne .. om det regner eller ikke.
søndag 8. mars 2009
Feminist, javisst!
I butikken satte tankekaoet i hodet mitt i gang, da jeg fikk øye på smykker til halv pris. Endre kvinnenes hverdag og skape økt likestilling med billigere øredobber? Nei, den går jeg ikke med på. Tankene mine streiket videre til kvinnene vi intervjuet i den fattige landbyen vi besøkte på fredag. De aller fleste familiene i denne landsbyen var daliter, dsv den samfunnsgruppen lengst ned i det indiske kastesystemet. Gjennomsnittsfamilien her lever på 450 dollar i året, tilsammen..
Hun ene begynte med å fortelle om mannen som nylig tok livet av seg selv fordi han ikke orket å kjempe mot fattigdommen lenger. Alene sitter hun igjen med to barn. En annen vi snakket med oppelvde å bli slått av den alkoholiserte mannen sin, hver dag. Og han sluttet ikke før de andre kvinnene i landsbyen kom henne til unnsetning. Dette er tragiske skjebner, og ikke morsomme å lese om i det hele tatt. Men dette er virkeligheten, brutal og ærlig. Og selv om vi fortsatt har mye å kjempe for i Norge når det kommer til kvinners rettigheter og likestilling, er det disse kvinnene jeg velger å tenke på i dag. Disse kvinnene våkner ikke opp med en ny ektemann selv om Nilgiris selger smykker til halv pris. Ikke gir dem det mer mat på bordet heller. Men spareordningen de selv er med på å organisere gjør derimot livet litt tryggere. Hver måned sparer de litt ekstra på en felles konto. Ikke bare beskytter dette kvinnene fra at lønnen deres går rett til mennenes drikkeforbruk, men det gir dem en sjanse til å ta opp mikrolån om de skulle trenge noe i hjemmet eller om en av barna plutselig blir syke. Det var et møte som satte dype spor i meg, men også et møte som gav meg håp. Samhørigheten dem imellom var utrolig, og spareordningen dem i mellom var deres del av kvinnekampen. Selv de som har lite, men har hverandre, har ofte nok til å få til en bedre hverdag.
Jeg leste også ut "Egalias døtre" i dag, av Gerd Brantenberg. Uten å ha lest særlig mye feministisk litteratur velger jeg å kåre denne til den beste boka hittil. Den handler om en verden der kvinnene dominerer. De har alle lederstillinger, bestemmer hvilke lover som skal vedtas og har henvist alle menn til hjemmet der de har ansvar for all reproduktiv aktivitet, bortsett fra å føde. Det gjør kvinnene selv, og så overlater de barnet til mannen rett etterpå. Dette er selvsagt en fantasiverden, men skrevet på en helt fantastisk måte. Alt beskrives gjennom en gutts synsvinkel som overhodet ikke er fornøyd med tilværelsen. Og det skjønner jeg godt. Det er mye morsommere når kvinnen og mannen behandles likt, og begge parter er like mye verdt. Anbefales!
mandag 2. mars 2009
varmt
Vil heller planlegge tur. Pondicherry er vel og bra, men bare man sitter på bussen føles det rett. Å være i bevegelse. Tid og penger vil begrense, så blir det spennende å se hvor man havner etterpå. Mulig det blir en liten tur om et par uker, vi får se. Har LESEUKE... så. Moralske diskusjonen har startet.
Yoga på taket i dagtidlig. Klokka 6. Tror det kan bli noen interessante timer deroppe. Jeg og Tonje er stive som to stubber, og gir læreren et håp om at noen kan forbedres i denne gruppa.. kanskje.
onsdag 25. februar 2009
En film med budskap
tirsdag 24. februar 2009
Gratulerer, Slumdog Millionaire
mandag 23. februar 2009
Internett er tilbake!
Internett er tilbake og det er så ufattelig deilig. Ikke det at jeg hadde blitt bombardert av meldinger på verken facebook eller mail, men jeg synes bare det er en trygghet å ha det tilgjengelig. I tillegg til at Skype, som etter at jeg flyttet ned hit har fått en veldig avgjørende rolle i livet mittt, ikke fungerer uten internett.
Det føltes nesten litt merkelig å ta bussen til skolen i dag, fordi det var så mange dager siden sist. Vi har nemlig hatt langhelg. Det som kunne blitt en effektiv lesehelg for mange, ble i stedet en velfortjent mini-ferie. Jeg vet ikke, jeg. Det tar på å være her. Varmen, det endeløse kaoset - alltid, totalt mangel på stillhet, det gjør noe med deg. Noen valgte å fylle opp batteriene ved å dra ut av Pondi, mens mange valgte å bare bli igjen i palasset. Det angrer jeg ikke på at jeg gjorde. Papa Raj hadde dratt på weekend-tur; og når katten er borte, danser musene på bordet. Det var akkurat det vi gjorde. Ok, nå skal jeg ikke ta helt av, for så vilt ble det vel aldri, men vi fikk endelig utnyttet palassets enorme terrasse og hageareale litt. Det tror jeg Mama Rani bare satte pris på. Jeg husker ikke om vi har skrevet noe særlig om huset før, men det er iallfall stort. Vi er drøyt tjue elever som bor her. Det antallet kunne gjort de fleste hus i det miste laget, men ikke dette. Selv om jeg sover i noe som kan se ut som en dekorert gymsal (størrelsemessig) med fire andre.. Privat liv derimot, er mer: hæ? Men det er jeg vant til fra månedene på Gunilla, så det er ikke noe problem. Det eneste er kanskje mangelen på stikkontakter når alle sitter rundt spisebordet. Jada. I-landsproblem deluxe. Vi for se om vi finner den ene butikken i Pondi som har spesialisert seg på skjøteledninger en dag. Jeg vet den fins, vi må bare finne noen som kan vise oss hvor..
Ok, helgen da. Stranda har vi iallfall besøkt, og Surguru (yndlingsrestauranten) sikkert alle dager bortsett fra fredag, for da bare måtte Maren ha litt kjøtt.. Hmm. Emma og jeg var faktisk på skolen på fredag, selv om vi hadde fri, men det var igrunn mest for å få tilberedt frokost og lunsj.. På søndag prøvde vi oss på markedsshopping og det var en spesiell opplevelse. På søndager er nemlig veldig mange butikker stengt, men for allikevel kunne tilby folk varene sine dekker de til veikantene med tepper og flytter ut det meste av hva som vanligvis er inne i butikken ut på gata. Smart, hva? I tillegg til at andre også får selge hva de har å tilby av ting og tang. Det var som en god blanding av et loppemarked og utsalt av smågjenstander som skrutrekkere, tannbørster, hårstrikk, nøkkelringer og piratkopierte cd'er. Det ble det varmeste eventyret etter fortsvandringen, men vi kom iallfall hjem med en film vi kunne se på kvelden. Tv har vi heldivis ikke; det er pinlig nok at vi ikke rer sengene våre selv hver morgen, så vi endte opp med å sitte fire passe store jentehoder foran en liten bærbar pc. Det ble godt og trangt, og filmen fungerte.
Jeg trives fortsatt veldig godt her i Pondi, selv om jeg skjønner de som kommer hjem fra India med blandede følelser. Denne helgen har jeg stritt litt med feministiske utbrudd, som jeg til nå har klart å holde for meg selv.. Men jeg sier bare: neste gang en gutt spør meg om han kan ta bilde av meg med mobilen sin på vei til stranda, eller sniker i køen i butikken(enten for at jeg er turist eller jente), eller sitter i et buskkass for å glane mens jeg soler meg, så sprekker jeg! Eller det kan jeg jo ikke, fordi dette er en del av den nye hverdagen nå. Jeg sliter bare litt med å godta det.. Nå er det ikke sånn at alle gutter i Pondi er svin, overhodet ikke, men jeg er så lei av å gå gatelangs med hodet ned i bakken for å unngå alle mulige blikker og gud-forby, by meg frem ved å smile til feil mann. Jeg går alltid tildekket, følger så mange normer og regler jeg vet om, men allikevel er det ikke nok.. Etter et par uker så legger jeg vel ikke merke til det lenger, så jeg får bare vente og være tålmodig til da. Heldigvis har jeg havnet med verdens herligste jentegjeng, og de gjør selv feminist-dagene mine til en fryd her i India.
Og Elin (Annette, min engel): Dødskult at du kommer til India. Jeg håper vi får muligheten til å ses:)
torsdag 19. februar 2009
Bra bra.
Bare lille Pondi er virkelig merkelig for meg som aldri har vært utenfor Europa. Bare på en butikk i nærheten i går, når Cecilie skulle kjøpe juice, går prosessen som følger; finn juice, ta med til kassa, de tar juicen, får en gul lapp der det står juice, neste kasse betale, bestemmer seg for å kjøpe potetgull også, får en lapp til, betaler, stempler lappene, tar med den ene til en kasse, der man tydeligvis har skrevet feil, blir litt roping og skriking før lappen blir stemplet på nytt. Samme prosess med juicen igjen. Ferdig, ler og går ut.
Er også litt spent på hva videre dyrelivet har å by på her nede. I forelesningene blir vi stadig avbrutt av at noen av de lokale, gigantiske, edderkoppene har funnet veien igjennom nettingen. Ellers så blir jeg distrahert av at en av de mindre, hoppende, edderkoppene trasker rundt i nakken på personen foran. Løshunder og kråkeaktige fugler er også fast inventar. Det er ikke alle de store insektene som er så skumle, det er bare det at jeg aldri har sett lignende før, det kan være hva som helst, egentlig. Fra en annen planet for eksempel...
Har ikke spist kjøtt på ti dager nå, fått beskjed fra Morten at hvis jeg blir vegetarianer skal han sette meg ut i skogen. Det blir kjøtt når jeg kommer tilbake til Norge igjen, men akkurat nå trives jeg veldig godt med å spise alt annet.
De inderne jeg har snakket mest med til nå er de som har klart seg veldig bra her. Og de har en fellesnever alle sammen, de kan være hvor trivelige som helst, le og prate og spørre spørsmål. Men når det blir snakk om penger eller betaling så blir de beinharde. Da er det steinansikt og business.
Chai er forresten veeeldig godt. Alt annet også forøvrig, vet det er noen her som ikke er helt enige. Link til Marens blogg; www.mareniindia.blogspot.com
onsdag 18. februar 2009
Hos en indisk optiker
Vi har ikke strømavbrudd, altså. Vi har det bare bortprioritert bloggen litt, men tenkte å gjøre opp for det nå. I går dro vi på Auroville Beach for å lese og sole etter skolen. Auroville beach ligger en 15-minutters tur unna Pondi sentrum og tilhører egentlig en hippiekoloni i området, men det er ikke verre enn at også vi får bruke stranda deres. Det ble vel kanskje ikke så heftig lesing der vi lå i sanda og forsøkte å være produktive, men de fleste kom igjennom et par artikler før vi dro mot sentrum igjen, fulle av herlige d-vitaminer. Det var da vi tok turen innom en indisk optiker for kjøpe briller! Helt siden jeg ble hekta på floker i håret og grønnsaker, har jeg ønsket meg farfar-briller, og dette er virkelig mekka for sånne innfatninger. Overalt i byen ser jeg eldre mennesker med det ene morsomme paret etter det andre, og jeg blir helt grønn av misunnelse. Butikken lå opp en snirklete trapp i andre etasje, og hadde jeg ikke fått veibeskrivninger av en venninne i klassen, hadde jeg nok aldri visst at den lå der. Som en skjult perle, dekket av av fargerike reklameplakater. Inne i butikken ble vi vennlig mottatt av en hel horde menn i alle mulige aldre, og det første som lyste opp under disken var brilla mi. Trodde jeg iallfall. Men det viste seg at de tjue brillene de hadde under glassdisken, bare var en brøkdel av hva de gjemte i skuffer rundt om i resten av butikken. For en god time var jeg så nære himmelen som jeg har vært på lenge. Vi kikket på kanskje 57 par før Emma, Karoline og jeg bestemte oss for de vi ville ha. Jeg endte opp med to lesebriller og et par solbriller, men før de kunne bestilles måtte jeg ta synstest. Den ble tatt i en campingstol midt i rommet og den elektroniske bokstavtavla var strategisk plassert der det var plass, oppe i et hjørnet over disken. Det er det som er så fantastisk praktisk og sjarmerende med India. Alt skjer på plass her. Mye iallfall. Er skoene dine ødelagte så bytter de såle mens du ser på, og skal du kjøpe briller og behøver en synstest er det det minste problemet i verden. Alt utstyret ligger i en kasse ved vinduet, klart til bruk. Ikke snakk om å bestille noen time eller sette av et fancy rom til det. Og brillene er klare om to dager. Kan tro jeg gleder meg! Det artigste, uten om brillene, var prisen, men den kan vi avsløre en annen gang. Det blir så mye stress om alle svaksynte fra vesten skulle fly til Asia for å kjøpe briller - bare fordi briller hjemme koster opp mot en årslønn.. Men billig var det. Omtrent like billig som middagen i går til 4 norske kroner. Og jeg lover at jeg ble mett!
I dag har vi hatt forelesning og seminar, lest artikler i hytta i vannet og ikveld skal vi se på film med klassen om privatiserte militærstyrker i Irak. Det kan høres ut som en ferie, mye av det vi skriver om i bloggen, men tro meg; det går mest i krig og fred og sånn. Ikke det at jeg klager på det heller:)
mandag 16. februar 2009
Første ordentlige skoledag
Vel hjemme i Pondi var det tid for nok en bytur. Det blir et par av de i uka. Nå i begynnelsen er det alltid noe vi føler vi trenger eller behøver å fikse; i dag var det mobil og yogamatte. Nei, mamma. Jeg har ikke vært flink. Første uka var det for mye på skolen og nå finner jeg ikke yogamatte noe sted, men jeg skal gjøre en innsats igjen så snart jeg kan. Snart setter vi igang med yogatimer hver morgen her i palasset vårt, og da skal jeg spørre yogalæreren om hun skal skaffe meg en. Men jeg puster og sånn da, ordentlig dypt flere ganger om dagen:)
Etter en kraftig middag på den nye stamrestauranten vår, Surguru -100% vegetar, var det hjem for å lese litt pensum. Vi endte opp med å se på hysterisk morsomme og unødvendige punjabi-kjøp (indiske tunikaer med bukse) og snakket litt om mageproblemer og avføring. Det er mest det det går i for tiden. For øyeblikket virker det som om de aller fleste på huset er litt sånn småugne i kroppen, og selv om vi bare har kjent hverandre i en drøy uke har det allerede blitt en rimelig uhøytidelig og løs stemning her. Det passer meg bra igrunn!
søndag 15. februar 2009
Haha! You are the most tired one..
lørdag 14. februar 2009
Bank i bordet.
Jeg vil ikke bli dårlig. Men kommer det så kommer det. Lett angst for å gå glipp av ting her, det skjer noe hele tiden. Enten så er det skole, eller så er det noe annet. Kanskje det er min manglende folkehøyskoleerfaring som biter meg i revva. Ro ned. Egentlig er det ikke så vanskelig å roe ned. Det er jo egentlig en fulltidsjobb å sørge for at den bleike kroppen ikke skal bli tomatfarget. Og kjempe unna mygg. Skal man lese i tillegg ooog være spyklein? Prioriteringene og forhåpentligvis arbeidslysten kommer sikkert etter hvert. Spurte papa Raj om strømbrudd var vanlig, skulle jeg ikke gjort. Det er mange ting som går på stoltheten løs her. Mennesket går ikke trapper en gang, snedig, fantastisk type! Føler meg veldig heldig som er under papa Raj og mama Ranis vinger.
Det måtte jo komme..
Da jeg våknet i dag tidlig derimot visste jeg at ikke alt var som det skulle, men jeg ville ikke innse at det var magesjuke før jeg lå med hodet i do. Først trodde jeg kanskje det var varmen som tok meg, fordi vi har hatt strømavbrudd fra i dag tidlig til nå på ettermiddagen, så viftene sluttet å fungere - noe som igjen gjorde rommet vårt til en badstu. Så trodde jeg kanskje jeg var så slapp fordi jeg var dehydrert, men så begynte fyrverkeriet i magen og da jeg skjønte det. Med ett syntes jeg veldig synd på selv der jeg lå på baderomsgulvet i forsterstilling og gråt, og bare ventet på neste spyrunde.. Joda, jeg er egentlig litt av en tøffing, men når det kommer til oppkast og mageproblemer og sånn vil jeg helst bare bli tatt hånd om og strøket på ryggen.. Det må vel være lov til å innrømme det.
fredag 13. februar 2009
Smiiile! Wait, wait, wait..
Vi ble stilt opp etter fotografen og alle hans hjelperes beste evne, og ble deretter skreket til: Smiiiile! Wait, wait, wait! Den første delen kjenner jeg til, men den hysteriske vinkinga fra assistenten som etter hvert bilde skek: wait, wait, wait.. tok jeg ikke helt. Vi satt jo allerede musestille. Var han redd vi skulle springe avgårde? De fleste av oss var som sagt rulla rundt i metervis med stoff, de kunne jo knapt gå.. Men det fikk oss i allefall til å trekke på smilebåndet, også etter 15. bilde, altfor mange timer for tidlig på dagen..
Som en del av den indiske innføringen ble vi også innviet i et riktig indisk måltid, med alt som hører til. Lunsjen ble servert på et palmeblad, vi fikk sitte på matter på gulvet, og bestikket var gjemt uhyggelig langt unna -men jeg kunne ikke vært mer glad for det. Endelig fikk jeg spise med fingrene igjen, og dette uten å bryte mot normer og regler innført i barndommen og pappas ramaskrik fra andre siden av spisebordet. Åh, som jeg har savnet å grise med maten på den maten. For det ble litt av et gris. Men akkurat sånn er det å spise på ekte indisk vis;) Er det rart jeg trives?
Ting som man kan snuble i på gata. Eventuelt ikke vil tråkke i.
torsdag 12. februar 2009
Varme og kultur
Apropos kultur. India har en helt fantastisk måte å organisere trafikken på. Veiene er for alle, både mopeder, kuer, biler, mennesker og sykler kjemper alle om en plass i bredden. Størst går først, og de som kan, tuter for å indikere at de kjører forbi, vil fortere frem eller bare for å hilse. Dette gjør derimot bare det å gå på en indisk vei til en kunst man bare må lære seg; en kunst jeg synes jeg takler bedre og bedre for hver dag som går. Den beste måten er å bite tennene sammen, sette opp steinansiktet og ikke se seg tilbake når bilene kjører mot deg fra hver sin kant. Ha målet i siktet, som alltid er å komme seg over til andre siden i live, og gå! Det har gått bra til nå..
Skolen er et kapittel for seg selv, men det får vi ta en annen dag. Klokka er allerede langt over leggetid, og imorgen vet jeg kommer til å bli en lang og spennende dag.
onsdag 11. februar 2009
inntrykk
i gang i gang. Sitter inne på internetkafeen coffee.com. Her glemmer man hvor i verden man er, nesten. Mest fordi de har god kaffe! Det er onsdag og jeg er nettopp ferdig med tredje skoledag. Mener jeg å tro. De siste dagene, siden vi kom hit på søndag, har gått kjempefort. Det virker som om hodet setter en grense for hva man klare å ta inn av inntrykk, og plukker ut tilfeldige ting som fester seg. Taxituren fra Chennai til Pondicherry dreide seg for min del om «oi ku», og fortelle meg selv at taxisjåføren vet hva han driver med, til jeg sovna. At Pondicherry er en lite ekstrem by har jeg vanskelig for å forestille meg, men allerede andre dagen ble det lettere å sortere hva man ser. I dag er det enda enklere. Det er varmt, og tutende. Det er aldri helt stille her. Trives så utrolig, allerede. Vil bare se mer, vite mer.
søndag 8. februar 2009
Vi kom oss til Mumbai!
So far, so good. Vi er for tiden i Mumbai. Bagasjen er fortsatt med oss, og bortsett fra troettheten er alt bra med oss. Flyturen gikk som en dans paa roser og til tross for mengden folk om bord foelte vi oss som kongelige. Maten var upaaklagelig, og vi gleder oss allerede til neste indiske gastronomiske opplevelse.
Naa venter vi bare paa aa faa gaa om bord i flyet til Chennai, og om et par timer skal vi faa se det foerste av hva som kommer til aa vaere hjem en god stund fremover.
Foer vi avslutter vil vi gratulere mamma Marit og mamma Monique med morsdagen.
lørdag 7. februar 2009
Eventyret har begynt!
I dag startet reisen vaar for alvor og sommerfuglene herjer i magen. For oeyeblikket befinner vi oss paa Heathrow flyplass og venter paa neste fly mot Asia. Det forventes aa gaa klokka ni, saa vi har fortsatt noen timer igjen paa terminal tre sammen med alle andre som skal reise mot Oesten! Reisen har til naa gaatt uten problemer og vi krysser fingrene for at det neste doegnet gaar like bra. Til tross for at vi begge er utrolig spente paa hva som venter oss de neste maanedene, foeles det veldig trygt aa vaere to og magefoelelsen er overraskende god. La eventyret starte, vi er klare!